Hoe werk ik

Het overdrachtsschrift is heel belangrijk voor ons allebei. Als de mondelinge overdracht kort is, kan ik hier vaak de aanvullende informatie in vinden. Zeker bij wijzigingen in het slaap-/voedingsschema van je kind is het fijn om dit op papier te hebben. Maar het kan ook zijn dat je kind een inenting heeft gehad, een druk weekend enz. dan kan ik daar ook rekening mee houden. Zelf schrijf ik hierin o.a. wat je kind gedaan heeft, of het goed gegeten heeft, de slaaptijden en evt. bijzonderheden.

Als je kind bij mij is , dan werk ik met het principe geen bericht is goed bericht. Wel stuur ik af en toe een berichtje of een foto via de app. Je mag me natuurlijk wel zelf altijd bellen als je wilt weten hoe het gaat.

Je kind mag zelf weten waar het mee speelt. Het kan ook zijn dat je kind mee gaat spelen met het speelgoed dat een ander kindje heeft uitgekozen. Ik observeer tijdens het spelen de kinderen en stuur indien nodig bij. Spelenderwijs leert ook jouw kind dat zij/hij niet alles meteen kan krijgen en dat je soms moet wachten. Het voordeel bij mij is dat al het speelgoed van mij is. Als de kinderen wat groter worden en gaan praten, hoor ik met regelmaat “van mij” en dan is het heel makkelijk voor mij het probleem op te lossen, want alles is van Mij. Dus spelen we er om de beurt mee.

Door het observeren kan ik zien wat je kind leuk vindt, waar je kind goed in is en ook wat ik extra kan aanbieden. Soms kies ik er bewust voor om juist iets te geven wat totaal anders is, dan waar je kind normaal mee speelt. Dit kan zijn om een gewoonte te doorbreken of om grenzen te verleggen, als je kind zelf nog te onzeker is deze stap te nemen.

Ook ga ik wel eens bewust met je kind een activiteit doen om te kijken hoever je kind is qua ontwikkeling. Is je kind al toe aan nieuwe uitdagingen?

KnutselwerkKnutselen doe ik met de “grotere” kinderen. Zodra je kind groot genoeg is gaat zij/hij mee kleuren aan tafel. Als je kind nog groter is, komen hier kleien, knippen en plakken bij. Als we genoeg gevonden hebben tijdens een wandeling dan maken we hier iets van. Wat ik merk is dat je kind extra trots is als zij/hij zoveel mogelijk zelf kan maken, dus dat is mijn uitgangspunt. Een knutselwerkje gemaakt door jouw kind is voor jou….een picasso.

Nadat je kleine 1 jaar geworden is, gaat hij/zij mee in de jaarlijkse observatie. Dit houdt het volgende in: 1 keer per jaar maak ik een verslag met betrekking tot de ontwikkeling van je kind. Denk hierbij aan : het slaapritme, eten/drinken, fijne motoriek, grove motoriek, spraakontwikkeling, zindelijkheid en interesses van je kleine. Dit bespreek ik dan met jou, als ouder. Vaak een moment van herkenning, maar soms zijn er ook leuke verrassingen.