De dag

Hoe ziet de dag van jouw kind eruit.

De dagen bij mij verlopen volgens een vaste structuur. Dit geeft rust en regelmaat.

Met uitzondering natuurlijk van de allerkleinsten, want zij hebben hun eigen ritme.

Als je je kind brengt kan er een korte overdracht voor eventuele bijzonderheden plaatsvinden. Ik werk ook met een overdrachtsschrift (hier kom ik later nog op terug), dus het is ook mogelijk hier bijzonderheden in te vermelden. Je kind gaat lekker spelen met speelgoed waar het aan toe is. Dit kan alleen zijn of samen met andere kinderen. In de dreumesfase is het vaak naast elkaar, maar ze leren dan toch veel van elkaar.

Om ongeveer 9.30 uur gaan we fruit eten aan tafel. Alle kinderen komen gezellig aan tafel zitten en we starten dan met een lied *. Al snel bewegen dan alle lichaampjes mee en in de handen klappen hoort er ook bij. Ook jouw kind eet met een vork, is zij/hij nog net te klein dan help ik hiermee. Tussendoor zing ik vaak een lied met bewegingen erbij.

Soms maken de kinderen er een ware wedstrijd van, wie is als eerste klaar met fruit eten

Na het fruit gaan we als het niet regent buiten spelen, gelukkig kan dit heel vaak. Als er geen kleintje naar bed hoeft dan gaan we een rondje lopen, naar een speeltuin of naar de hertjes. Onderweg benoem ik van alles en we nemen vaak ook weer heel veel mee naar huis (denk aan blaadjes, takjes, steentjes, échte schatten voor kinderen).

Altijd een verrassing: krijgen de dieren het brood of verdwijnt het in hun eigen mond?

Rond 11.15 uur is het voor de kinderen die een middagslaapje houden tijd om te eten. Ook nu gaan we samen aan tafel zitten. Na het eten, lezen we soms een kort verhaal of luisteren we naar een liedje. Om 11. 45 uur is het bedtijd. Lekker in je eigen slaapzak met je knuffel en evt. speentje naar bed. De groten gaan tijdens het eten van de kleinsten iets voor zichzelf doen b.v. een puzzel maken of kleuren. Zij eten om 12.15 uur met onze eigen kinderen mee. Na de boterham gaan wij een spelletje doen of knutselen.

Na de middagslaap even rustig wakker worden op schoot en dan aankleden. Als alle kinderen wakker zijn, dan gaan we rond 14.30 uur fruit eten en wat drinken.

Het allerfijnste is om toch nog lekker naar buiten te gaan. Glijden, op de loopfiets of gewoon rondlopen alles mag. En ook nu is het weer zo dat ze veel van elkaar zien en leren.

Ja, ook de minder positieve dingen, zoals alle hydrokorrels uit mijn plantenbakken halen! Is de één net klaar, dan staat de volgende al klaar en dan die onschuldige gezichtjes.

Bij kinderen die tot ongeveer 17.00 uur blijven is er vaak om 16.00 uur nog een eetmoment, met een stukje soepstengel of een theebiscuitje.

Kom je je kind ophalen, dan vertel ik meestal kort hoe de dag verlopen is en of er bijzonderheden waren. Ook kun je zelf vragen stellen.

*“Smakelijk eten, smakelijk drinken, hap, hap, hap, slok, slok, slok. Dat zal lekker smaken, dat zal lekker smaken. Eet maar op, drink maar op.”